Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Laparoskopik sleeve gastrektomi (LSG) şu anda dünyada en sık gerçekleştirilen birincil bariatrik cerrahi prosedürdür. Bu kadar popüler olmasının sebebi, diğer tekniklere kıyasla öğrenme eğrisinin daha ulaşılır olması, tekniğin net olarak tanımlanmış olması ve diğer tekniklere kıyasla cerrahi riskinin daha az olması sayılabilir.  Sleeve gastrektomi glisemik kontrolü sağlayan, bağırsak fonksiyonlarını düzenleyen ve yeme davranışında değişikliklere yol açan önemli hormonal yolları aktive eden güçlü bir metabolik operasyondur. Midenin küçülmesi bir oturuşta yenebilecek yiyecek miktarını kısıtlamanın basit bir yoludur ve kişinin daha hızlı tok hissetmesini sağlar. Ayrıca üretilebilecek olan açlık hormonlarının miktarını azaltır. Böylelikle kaybedilen kiloların geri alınmasına neden olan dürtüleri de önlemeye yardımcı olur.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat kapalı yöntemle laparoskopik olarak gerçekleştirilir. Karın cildinde 4 ya da 5 adet milimetrik kesi yapılır. Bu kesilerden içeri kamera ve ameliyat ekipmanları girilerek ameliyat yapılır.   Ameliyatta midenin genişleyen büyük kenarını içerecek şekilde kesi yapılır. Tüp şeklindeki uzun bir muz formunda yeni mide oluşturulur. Ghrelin hormonu (iştah hormonu) salgılayan, yani iştahın düzenlenmesinde görevi olan mide bölgesi çıkarılır. Ameliyatta barsaklara herhangi bir şekilde dokunulmaz. Mide dışında bir anastomoz yani yeni bağlantılar yapılmaz. Ameliyat ortalama 60 ila 90 dakika arasında sürer. Aynı gün hastanın ayağa kalkması, yürümesi, solunum egzersizlerini yapması sağlanır. Akşamında ya da ertesi sabahında suyla birlikte berrak sıvıların içilmesine başlanır. Ameliyattan sonra 2 ila 3 gece hastanede yatış gereklidir. Hastanede kaldığı günler boyunca mide ya da idrar sondası takılmasına gerek yoktur. Ameliyat sonrasında ilk bir ay –sıvı , püre, yumuşak besinler- özel bir beslenme programı belirlenir. Hastaneden çıktıktan sonra aralıklı olarak kan, mineral ve vitamin ölçümleri yapılır. Hastaların 1 yıl boyunca günlük multivitamin alması önerilir.

Tüp Mide Ameliyatının Faydaları Nelerdir?

Tüp mide ameliyatı, obezite ve obeziteye bağlı tıbbi durumlar için cerrahi bir tedavi yöntemidir. Yalnızca obezite ile ilgili ciddi tıbbi durumları olan veya bu hastalıkların ortaya çıkma riski yüksek olan kişilere yapılır. Tüp mide ameliyatı; insülin direnci ve Tip 2 diyabet hastalığı, hipertansiyon ve hipertansif kalp hastalığı, hiperlipidemi (yüksek kolesterol),  tıkayıcı damar hastalıkları, alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı ve karaciğer yağlanması, obezite hipoventilasyon sendromu ve obstrüktif uyku apnesi, eklem ağrısı ve osteoartrit, tüylenme, kısırlık, reflü gibi hastalıkları iyileştirebilir ve hatta tamamen ortadan kaldırabilir.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Tüm ameliyatların bir miktar komplikasyon riski vardır. Tüp mide ameliyatında da bu risk olmakla birlikte %1-2 civarındadır. Cerrahi komplikasyonlar şunları içerir: zımba hattından sızıntı, kanama, tıkanıklık, darlık, enfeksiyon ve anesteziye bağlı reaksiyonlar.

Tüp Mide Ameliyatının Faydaları Nelerdir?

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Kadar Kilo Kaybedilir?

Ameliyattan sonra ortalama kilo kaybı; ilk 6 ayda fazla kiloların yüzde 50’si kaybedilir. Birinci yılın sonunda ise yüzde 70-80’i kaybedilir. Bu oranın belirlenmesinde ve sonradan geri kilo alımının engellenmesinde edinilen yaşam tarzı alışkanlıkları ve beslenme biçimi çok önemlidir.

Tedaviler