Obezite, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin neden olabileceği karmaşık bir durumdur:
Diyet: Yüksek yağlı, yüksek şekerli ve yüksek kalorili gıdalardan çok fazla tüketmek kilo alımına ve obeziteye katkıda bulunur. İşlenmiş ve hazır yiyecekler genellikle kalorileri yüksek ve besin değerleri düşüktür, bu da sağlıklı bir kiloyu korumayı zorlaştırır. Ek olarak, öğün atlamak veya gece geç saatlerde yemek yemek gibi yeme alışkanlıkları da obeziteye katkıda bulunur.
Fiziksel aktivite:Aktif bir yaşam, sağlıklı bir kiloyu korumanın önemli bir bileşenidir. Fiziksel aktivite eksikliği kilo alımına ve obeziteye yol açabilir. Bunun nedeni hareketsiz bir yaşam tarzı, egzersiz imkanlarının kısıtlılığı, fiziksel aktiviteyi bir öncelik haline getirmeme, alışkanlıklar olarak sayılabilir.
Genetik: Araştırmalar, obezitenin genetik bir bileşeni olduğunu, bazı insanların kilo almaya ve obeziteye diğerlerine göre daha yatkın olduğunu göstermiştir. Bazı genler barsakalrdan yiyeceklerin emilimini, kullanımını, yağ dokusunun biriktirme şeklini etkileyebilir ve bu genlerdeki varyasyonlar obezite riskini artırabilir. Bundan dolayıdır ki ailesinde obez yakınları olan kişilerde obezite daha sık görülür.
Çevre: Günümüz toplumunda, yağ, şeker ve kalori oranı yüksek yiyeceklerle çevriliyiz ve masa başı işler, teknoloji ve diğer faktörler nedeniyle genellikle hareketsiz kalıyoruz. Bu, sağlıklı bir kiloyu korumayı zorlaştırabilir. Ek olarak, bazı insanlar maliyet veya yer gibi faktörler nedeniyle sağlıklı yiyecek seçeneklerine erişemeyebilir, bu da sağlıklı beslenmeyi sürdürmeyi zorlaştırır. Sosyoekomik koşullar, gelenek ve görenekler, yaşanılan toplum bedenimizin şekillenmesiyle birebir ilişkilidir.
Tıbbi durumlar: Hipotiroidizm veya Cushing sendromu gibi özellikle endokrin sistem hastalıkları kilo alımına ve obeziteye katkıda bulunabilir. Kişini yaşı, cinsiyeti, bazal metabolizma düzeyi de kilo alımıyla ilişkilendirilmiştir.
İlaçlar: Antidepresanlar, antipsikotikler, steroidler, betablokerler ve kimi diyabet ilaçları gibi bazı ilaçlar yan etki olarak kilo alımına ve obeziteye katkıda bulunabilir. Bunun yanında takviye amaçlı alınan multivitamin ve türevleri iştah artırarak obeziteye neden olabilirler.
Genel olarak obezite, birçok faktörün neden olabileceği karmaşık bir durumdur ve genellikle beslenme kusuru, sedanter yaşam, genetik, çevre, tıbbi durumlar ve ilaçların bir kombinasyonunu içerir. Yaşam tarzı değişiklikleri, sağlıklı beslenme ve gerekli durumlarda yapılacak olan müdahalaler yoluyla üstte belirtilen faktörlerin ele alınması, obezitenin önlenmesine ve yönetilmesine yardımcı olur.