Endoskopik Mide Balonu

Endoskopik Mide Balonu Nedir?

İntragastrik balon yerleştirme, mideye içinin sıvı ile doldurulan, silikon yapılı balon yerleştirilmesini içeren bir kilo verme prosedürüdür. Bu işlem ile yenilen gıda miktarı sınırlandırılarak, daha uzun süreli tok hissedilmesi sağlanır ve böylelikle kilo verilmesine yardımcı olur.

Nasıl Etki Eder?

Mide balonları midede hacim kaplayarak alınan gıda miktarını azaltır. Ayrıca daha az gıda ile tokluk oluşmasına imkan tanır. Daha uzun süreli tokluk sağlayıp iştahı azaltır. Mide boşalması süresini uzatarak alınan kısıtlı gıdanın midede daha uzun süre kalmasını sağlar.

Nasıl Yapılır?

Endoskopik balon yönteminde, endoskop yardımıyla ağızdan yemek borusu geçilerek mide içine balon yerleştirilir. İşlem anestezi eşliğinde yapılır ve 20 dakika içerisinde prosedür tamamlanır. Müdahale sonrasında 1-2 saat hastanede gözlem gerektiren minimal invaziv işlemdir. Mide balonu, diğer cerrahi tekniklerden farklı olarak ameliyatsız bir yöntem olarak tanımlanmaktadır

İşlem tamamen kansız ve hafif bir anestezi altında, hasta uyur durumda gerçekleştirilir. Mide içine ağızdan sönük olarak gönderilen balon, mideye ulaştırıldığında ucuna bağlı tüp aracılığıyla yaklaşık 600cc sıvıyla doldurularak şişirilir ve bağlı olduğu tüpten kolayca ayrılarak mide içinde bırakılır.

Balon, obezitenin ve fazla kilonun tedavisinde kullanılır. Ayrıca obezite cerrahisi öncesinde, ameliyat olacak olan hastaların zayıflaması ve cerrahi risklerinin azaltılmasına yardımcı olur.  Endoskopik balonlar çeşitlerine göre mide içinde 6 ile 12 ay arasında bırakılabilir. Balonun çıkarılması için de bildirilen sürenin sonunda, endoskopi ünitesinde anestezi altında işlemi tekrar etmek gerekir. Balon çıkarıldıktan sonra kişi uygun bir diyet ya da egzersiz programını benimsemezse tekrar kilo alma ihtimali vardır.

Kimlere Yapılır? Kimlere Yapılmaz?

Diyet ve aktif bir yaşam sergilemesine rağmen fazla kilolarını veremeyen, beden kütle indeksi 27-35 arasında olan, beden kütle indeksi 35’den fazla olup ameliyat olmak istemeyen kişilere endoskopik balon uygulaması yapılabilir.

Geçirilmiş mide cerrahisi olanlara, şiddetli reflü hastalığı olanlara, gebe olanlara, aktif kanseri olanlara ve kemoterap ilacı kullananlara balon uygulaması yapılamaz.

Ne Kadar Kilo Kaybı Sağlar?

Diyet ve egzersiz ile kombine edildiğinde 6 ayın sonunda yüzde 15 civarında kilo kaybı sağlar.

Balon Uygulamasının Riskleri Nelerdir?

Düşük de olsa cerrahi müdahaleler risk barındırır. Kanama, mide delinmesi, ülser, gastrit, mide çıkış yolu tıkanıklığı, reflü, anesteziye bağlı komplikasyonlar sayılabilir.

Tedaviler