Metabolik Cerrahi

Metabolik Cerrahi Nedir?

Obezite Tip 2 Diyabet hatalığı, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gelişimi için risk oluşturmaktadır. Her bir fazla kilonun belirtilen hastalıkların gelişiminde riski biraz daha artırdığı net olarak bildirilmiştir.

Obezitenin neden olduğu başta diyabet olmak üzere kardiometabolik riski azaltmak amaçlı yapılan cerrahilere metabolik cerrahi denir. Esasında bariatrik cerrahi de metabolik sonuçları olan bir prosedür olmakla birlikte odak noktası ‘’kilo vermek’’ olduğu için metabolik cerrahiden farklı bir tanımlama durumu söz konusudur. Kilo kaybı ve kan şeker düzeyindeki düzelmenin, cerrahi olarak mide hacminin azaltılması ya da gıdaların emiliminin engellenmesi neticesinde ortaya çıkan kalori kısıtlamasının bir sonucu olduğu bilgisi mevcuttur. Ancak artan tecrübe ve derinlemesine literatür verileri; cerrahi işlemlere yanıt olarak tokluk, iştah, şeker metabolizmasını etkileyen hormon ve nörotransmitterlerin salınımında ve aktivitesinde yaygın değişiklikler olduğunu ortaya koymuştur.

Metabolik Cerrahi Prosedürleri Nelerdir?

En sık uygulanan metabolik cerrahi prosedürü sleeve gastrektomi yani tüp mide ameliyatıdır. Mini Gastrik Bypass (MGB-OAGB), Roux-N-Y Gastrik Bypass (RYGB), Tüp Mide ve Tek Anastomozlu Mide Bypass Ameliyatı (SADI-S) ameliyatları da uygulanan güncel tekniklerdendir.

Metabolik Cerrahi Kimlere Yapılır?

Metabolik cerrahi için kriterler: BMI değerinin > 40 kg/m2 olması, BMI = 35 kg/m2 – 39,9 kg/m2 olan hastalarda en az 1 ciddi obezite ile ilişkili komorbidite varlığı, (örneğin zayıf kontrollü T2DM) ya da BMI = 30 kg/m2 – 34,9 kg/m2 olan hastalarda kötü kontrol edilen T2DM varlığıdır.

Metabolik cerrahi adaylarının seçiminde tamamen multidisipliner bir ekiple hastalara yaklaşmak çok önemlidir. Ameliyattan önce hastanın tüm vücut muayenesinin derinlemesine yapılması, laboratuvar ve görüntüleme işlemlerinin yapılması gerekir. Bütün bu bilgilerden sonra kime hangi ameliyatın yapılacağına karar verilir.  Güncel kılavuzlara uygun, en az risk içeren,  kabul edilebilir bir ameliyat tercih edilmelidir.

Metabolik Cerrahini Faydaları Nelerdir?

Metabolik cerrahi sonrası ilk yılın ardından fazla kilolar kaybedilir. Bunu yanında diyabet hastalığında yüzde 80-85 oranında, hipertansiyonda yüzde 80 oranında ve solunum hastalıklarında yüzde 90 oranlarında iyileşmeler görülür.

Metabolik Cerrahi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Ameliyattan sonra hastaların uzun süreli takibi, aralıklı olarak mineral ve vitamin değerlerinin kontrolü çok önemlidir. Özellikle bypass cerrahileri sonrasında en az 1 yıl boyunca, çoğunlukla ömür boyunca destek tedavilerin verilmesi gereklidir. Diyetisyen takibi ve aktif bir yaşam önerilir.

Metabolik Cerrahi Kimlere Yapılamaz?

Anestezi almasında engel olanlar, aktif kanser hastalığı olanlar, kemoterapi almakta olanlar, hamileler, 1 yıl içinde gebelik beklentisi olanlar, halen alkol veya madde bağımlılığı olan hastalar, kontrolsüz psikiyatrik bozukluğu olanlar, ameliyatı ve risklerini-faydalarını anlama kapasitesi zayıf olanlar metabolik cerrahi için kontrendikasyonun olduğu durumlardır.

Tedaviler