Revizyon Cerrahisi

Revizyon Cerrahisi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılır?

Daha önce kilo verme ameliyatı geçirmiş olan hastalarda birkaç nedenden dolayı tekrar ameliyat gerekebilir:

1.İlk ameliyatı takiben oluşan bir komplikasyonun düzeltilmesi.

Örneğin tüp mide ameliyatı sonrasında şiddetli reflü yakınmaları ortaya çıkabilir. Bunun için  diafragma  kruslarının tamiri ve irrite edici safranın uzaklaştırılması gerekebilir.

2.Yapılan ameliyatı kişinin tolere edememiş olması.

Her prosedüre verilen bireysel cevaplar farklıdır. Yüksek miktarda mineral ve vitamin kaybı, kemik erimeleri, tuvalet alışkanlıklarının değişmesi örnek olarak sayılabilir.

3.Yetersiz kilo kaybı.

Baratrik cerrahi sonrasında yüzde 25 oranında geri kilo alma riski vardır. Aşırı ve sağlıksız yeme, yeni oluşturulan küçük mideyi zorlayıp gıda alımındaki kısıtlamayı azaltabilir. Bu da kilo vermede duraksamaya veya kilonun geri alınmasına neden olur. Kilo kaybını iyileştirmek için operasyonun yeniden yapılması veya alternatif bir prosedüre dönüştürülmesi gerekebilir.

En yaygın revizyon uygulaması, bir mide bandının çıkarılması veya mevcut bir prosedürün bir gastrik bypassa dönüştürülmesi işlemleridir. Prensip olarak, bu prosedürler orijinal cerrahi ile aynı adımları takip eder. Revizyon ameliyatının zorluğu, ilk ameliyattan sonra büyüyen skar dokusundan ve orijinal ameliyatın mide ve bağırsaklarda yarattığı bozulmadan (veya şekil değişikliğinden) kaynaklanır. Bu sorunlar revizyon cerrahisinin çok daha karmaşık olmasının ve ameliyatın aynı türden bir ilk girişimden daha uzun sürmesinin sebepleridir. Sonuç olarak, komplikasyon riski de daha fazladır. Güvenliği en üst düzeye çıkarmak için bazen bu prosedürleri iki aşamada gerçekleştirmek gerekir. Örneğin, mide bandı gastrik bypass’a çevrilen hastalarda önce bant çıkartılabilir ve bir iyileşme süresinden sonra (yaklaşık 3 ay) bypass yapılır.

Başarılı revizyon ameliyatından sonra hastalar çok daha mutludur ve daha iyi yaşam kalitesi ile birlikte daha iyi kilo kaybı bildirirler.

Revizyon Cerrahisinin Dezavantajları Nelerdir?

Revizyon cerrahisinin dezavantajları olarak: üstte de belirtildiği gibi primer cerrahiye göre daha zor olması sayılabilir. Ayrıca hastanede kalış süresi daha uzundur ve komplikasyon riski daha fazladır. Revizyon cerrahisine karar vermeden önce mevcut durumun tüm yönleriyle tartışılması çok önemlidir, çünkü revizyonel cerrahi ancak tüm diğer seçenekler değerlendirildikten sonra önerilmesi gerekir.

Tedaviler