Roux-N-Y Gastrik Bypass

Roux-N-Y Gastrik Bypass (RYGB)

Roux-N-Y Gastrik Bypass, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile birleştirildiğinde önemli ölçüde kilo vermeyi sağlayan ancak yaygınlığı zamanla azalan bir metabolik cerrahi operasyonudur. Şiddetli reflü hastalığı olanlar dışında artık primer tercih olmaktan ziyade ağırlıklı olarak revizyonel cerrahide tercih edilmektedir. Ameliyatın sağlamış olduğu hormonal değişikliklerin üstünlüğü nedeniyle özellikle kardiyometabolik riskin sınırlandırılması amacıyla değerlendirilen olgularda popülerdir.

Diyet ve aktif bir yaşam gibi kilo verme yöntemlerinin denenip, uzun vadeli bir başarı elde edilemediği durumda, aşağıda bildirilen kriterlerin varlığında RYGB ameliyatı yapılabilir.

  • Beden kütle endeksi ≥ 40 olanlar.
  • Beden kütle endeksi ≥ 35 olup Diyabet veya Hipertansiyon gibi en az bir sistemik hastalığı olanlar.
  • Beden kütle endeksi ≥ 30 olup optimal medikasyon ve yaşam şekline rağmen kontrolsüz diyabeti olanlar.

Gastrik bypass işlemi 120 -150 dakika arasında sürer ve genel anestezi altında laparoskopik yani kapalı teknikle yapılır. Karın cildinde 4 ya da 5 tane milimetrik boyutlu kesiler yapılır.  Oluşturulan bu deliklerden kamera da dahil olmak üzere çeşitli cerrahi aletler yerleştirilerek ameliyat yapılır. İlk olarak mide üst kısmında ve küçük kenarında 8-10 cm uzunluğunda ve yaklaşık 30 ml hacminde mide poşu oluşturulur. Yeni mide poşu daha sonra ince barsağın orta kısmına yaklaşık 100 cm barsak bypass edilerek birleştirilir. Böylece ince barsağın ilk kısmı (on iki parmak barsağı) atlanır.  Ardından mide barsak anastomozundan 150 cm uzağa barsak barsak anastomozu yapılır. Midenin geri kalanı ve on iki parmak bağırsağı vücutta kalır ancak artık gıda sindirimi için kullanılmaz. Pankreas ve safra salgılarının barsakla buluşması sağlanır.

RYGB prosedürü hastaların kilo vermesine iki şekilde yardımcı olur:

1-Mide boyutunun küçültülmesi. Bu, herhangi bir zamanda yenebilecek yiyecek miktarını normalde tüketilen miktarın 1/4’ünden daha azıyla sınırlar.

2- İnce barsağın ilk kısmı atlanarak yiyeceklerden absorbe edilen kalori miktarı azaltılır.

Ameliyattan en iyi sonucu almak için sağlıklı yaşam tarzı davranışlarının uygulanması hayati önem taşımaktadır. Çeşitli sebze, meyve ve yağsız proteinleri yemenin yanı sıra tatlılar, paket servisler ve şekerli içecekler gibi yüksek kalorili yiyeceklerin alımını sınırlamak, ameliyattan sonra kilo vermeyi en üst düzeye çıkaracaktır. Ameliyattan sonra yeme davranışında değişiklik yapılmazsa kilo kaybı yavaşlar ve sınırlanır, devamında da geri kilo alımı gerçekleşebilir.

RYGB, başlangıçtaki kilo vermenin yanı sıra uzun süreli kilo korumada da başarılıdır. Ameliyattan sonraki ilk 12 ayda toplam vücut ağırlığının yüzde 30-35’i ya da fazla kilonun yüzde 75’i kaybedilebilir.

RYGB yüksek BMI’ne sahip hastalar için özellikle etkilidir. Diyabet üzerinde güçlü, olumlu bir etkisi vardır. Ameliyattan kaynaklanan hormonal değişiklikler, çoğu hastanın diyabet ilaçlarına olan ihtiyacında neredeyse anında bir azalmaya hatta bazılarının diyabet ilaçlarından tamamen kurtulabilmesini sağlar. Hipertansiyonda, yüksek kolesterol seviyelerinde ve obezite ile ilgili diğer sağlık sorunlarında da çok ciddi oranlarda iyileşmeyi sağlar. Yüksek şeker veya yüksek yağlı yiyecekleri tercih etme eğiliminde olan kişiler için de diğer bypass teknikleri gibi etkilidir. RYGB, yüksek şeker ve yüksek yağlı yiyeceklerin alımını takiben dumping sendromuna neden olabilir. Mide krampları ve ishal gibi dumping sendromu semptomları çok rahatsız edicidir. Hastalar, dumping sendromundan edindikleri tecrübelerden dolayı yüksek kalorili ve şekerli gıdalardan kaçınmak için öğünlerinde bunları azaltma eğiliminde olurlar. Hem obeziteyi hem de şiddetli gastro-özofageal reflüyü tedavi etmek için mükemmel bir ameliyattır.

Mide ülserleri ve anastomozların altında beliren iç fıtıklaşmaların ortaya çıkma riski RYGB ameliyatının dezavantajlarıdır. Ayrıca ömür boyu mineral ve vitamin takviyesi şarttır. Uzun süreli cerrah ve diyetisyen takibi yapılması önerilir.

Tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi, RYGB ameliyatının da komplikasyonları vardır. Anastomoz hattından sızıntı, kanama, enfeksiyon, ülser, anesteziye bağlı reaksiyonlar, darlık, dönme, fıtıklaşma, dumping sendromu ve derin ven trombozu sayılabilir.

Tedaviler